Vitamingummies & Vitaminbjörnar!

En guide för dig som vill veta mer om gummies/vitaminbjörnar

Vad är vitamingummies egentligen och vad ska man tänka på?
Vitaminbjörnar är ett ganska nytt fenom i Sverige men i USA har det länge funnits på hyllorna.  
Vitamingummies finns i många olika former och storlekar men de är alltid lätta att tugga och smakar gott (ja de flesta i alla fall). Gummies påminner i utseende och smak om lösgodis, men har ett aktivt innehåll, ofta vitaminer och mineraler men kan även vara andra ämnen. Finns inget riktigt bra ord för vitamingummies på svenska, ofta används vitaminbjörnar eller vitaminnallar eftersom de första som kom hade formen av en nalle. Gelévitaminer är kanske ett mer korrekt namn men det används sällan. 

Fördelar med gummies/vitaminbjörnar:

  • Lätta att tugga och äta.
  • Smakar gott
  • Oftast enklare att komma ihåg att ta något som smakar bra.

Nackdelar med gummies/vitaminbjörnar:

  • Ofta sötade med socker och/eller artficiella sötningsmedel
  • Vissa nyttiga ämnen som smakar illa, tex salt/beskt fungerar inte i en gummie, förstör smaken.

Vi på Vegosfären älskar gummies och tycker fördelarna överväger! 

Många har problem med att svälja tabletter och då är det perfekt men en tuggbar vitaminnalle som smakar gott. Är man sugen på något sött efter maten så är en vitamingummie både söt och nyttig. Det finns egentligen ingen anledning att ha socker i gummies, de ska naturligtvis smaka gott och sött men det finns sockeralkoholer som xylitol och maltitol som inte alls ger samma påverkan på blodsockret. 

Hur tillverkas gummies? 

Tillverkning av gummies påminner mycket om den av godis, man väger in, blandar, kokar, gjuter i formar, torkar och packar. Vitaminer är värmekänsliga så de tillsätts oftast efter kokning. För att få fram konsistensen av gelè/vingummi behövs ett geleringsmedel. Det kan vara gelatin (från svin eller nötkreatur), pektin eller stärkelse. Pektin utvinns ofta  från fruktfiber/fruktskal, stärkelse från potatis och majs, dvs det är vegetabiliska alternativ till gelatin som är det som traditionellt använts mest. Nedan kan du se en film från Herbalands produktion, de gör pektinbaserade vegetabiliska gummies. 

Ingredienser

Gemensamt för alla gummies är att den första ingrediensen i ingredienslistan är något sött. I billigare vitaminbjörnar är det oftast socker, men det finns också sockerfria gummies men xyltol/mannitol istället. Det är som sagt lite dyrare men du slipper socker. Det finns oftast heller ingen anledning att ha sötningsmedel som sackarin, aspartam mm i vitaminbjörnar, om man inte vill ha dem väldigt söta.   
Vill man ha en vegetarisk gummie väljer man pektin eller stärkelse som förtjockningsmedel, annars gelatin. 
Förutom de aktiva ingredienserna har man också färger och aromer. De är oftast naturliga, men kolla gärna det innan köp. 

Gummies!

Det finns många olika sorters gummies. Vanligast är vitamingummies. Vitaminer och mineraler fungerar bra att ha i gummies och det är något de flesta av oss äter regelbundet. Vanligaste varianterna är D-vitamin, C-vitamin, Multivitamin, kalcium. Sedan finns det också många gummies för skönhet, hår, hud och naglar. I USA kan man även hitta gummies för leder, stress, lugnande mm. 

 I Sverige har gummies för barn blivit väldigt populära men det kommer mer och mer även till vuxna. 

Veganska vitamingummies

Det är egentligen ganska enkelt att göra en gummie som är vegan, sockerfri och utan konstgjorda sötningsmedel men med naturliga aromer och färger. Så titta gärna på ingredienslistan en extra gång när du handlar. 

Naturligtvis är det aktiva innehållet ändå det viktigaste. Se till att de viktigaste vitaminerna, tex vitamin D är i en dos som ger dig ett bra dagligt intag.

Vi hoppas du fått lära dig lite nytt om gummies av oss! Vi älskar våra gummies, kontakta oss gärna.